Од грицкалица и сокова до октобра 2

Да студенти ФПН- а могу да уче од колега са ФОН- а, можемо са сигурношћу да тврдимо након предизборне кампање за места у Студентском парламенту. Оштра кампања, амбициозна обећања опозиционе листе, ангажовање професора и асистената у оквиру радионица за припрему колоквијума, неуспешна реализација дебате само су неке од ствари које су обележиле протекли период.

Све је почело жестоком расправом око тога која је права улога било ког парламента у контексту обезбеђивања границе од 48 ЕСПБ поена за буџет. С обзриом на то да Пушкице сматрају да се мора одржати академски ниво комуникације, понудили смо обема листама да организујемо online дебату где би модератор био наш члан. Међутим, ЛСФ је желела дебату лицем у лице, а Унија студената није имала ништа против те идеје. Наша екипа је направила анкету на Facebook страници где је одлучено да би студенти желели дебату лицем у лице. Такву дебату, нажалост, нисмо били у могућности да организујемо, па се у старту и знало да ће уколико таква опција победи, две стране морати да се договоре и организују дебату. Јасно је да се она неће реализовати, јер је сутра 2. април, а то значи да је према правилима изборног процеса то дан када почиње изборна тишина.

И поред тога, свим нашим колегама смо омогућили да се упознају да листама. Први и други део интервјуа са Унијом студената дао је одговоре на занимљива питања, а шансу да студенти чују и за нову лист ЛСФ, имали су у првом и другом делу интервјуа са овом листом. Тада нисмо сазнали ко су кандидати ових листа, док до објављивања овог текста ЛСФ и даље није објавила имена својих кандидата.

Оно што су обе листе урадиле, успеле су да ангажују наставно особље Факултета, а у оквиру припрема за колоквијуме. Пушкице немају ништа против тога да се овакве радионице одрже, али сматрамо да је много релевантније да су обе листе уложиле напоре да кадетре које су учествовале у овим припремама, направе програм којим ће проћи највећи део материје и тиме омогућити сваком студенту да стекне знање којим ће положити колоквијум. Овако смо сведоци чињенице да највећи број студената узима приватне часове, јер се веома мали део онога што долази на колоквијуму пређе у оквиру редовних вежби и предавања. Такође, не гледамо са одобравањем на радионице на којима учествује наставно особоље у току предизборне кампање јер сматрамо да запослени на Факултету треба да буду неутрални, односно да не би требало да се стављају на страну било које листе. 

Обе листе су такође објавиле и своје планове за будућност. Унија студената је била скормна, па је као и ЛСФ обећала само “Наставак спречавања повећања школарине” (а зашто не и смањење?), али и “обезбеђење студентима да правовремено у условима уписа буде дефинисано да је 48 ЕСПБ услов за обезбеђење буџета”. Једно од обећања Уније студената је и “Обезбеђење апарата за сокове и грицкалице на ходнику факултета и у новој згради факултета”. Листа студената ФОН- а је изашла са много амбициознијим и атрактивнијим обећањима. Колиико су она реална, сами процените. Нека од таквних обећења су испитни рок Октобар 2, посебан рок за студенте који иду на Work and travel програм, “отворена врата студентског парламента”…

У међувремену се на наш мејл јавила и занимљива група АпаТим, у жељи да и са њима реализујемо интервју. Они се нису кандидовали, па до интервјуа није ни дошло, али ко зна, можда следеће године будемо имали прототипа Белог као кандидата.

На крају вас подсећамо да ће избори бити одржани 3. априла на ФОН-у а за гласање ће вам бити потребан индекс. Наравно, наша екипа ће као и сваке године пратити ове изборе у оквиру LIVE блога, па немојте пропустити све важне догађаје.

Не мењајте канал, на правом сте месту…

Borba za prevlast u organizovanju žurki. Ni jedni ni drugi ne izgledaju kao ozbiljni studenti koji će pokrenuti pitanja koja su od suštinskog značaja na fakultetu. Zaigrali su se House of cards-a

Објављено: 02.04.2018 18:20 - (Af0)


0
0
Borba za prevlast u organizovanju žurki. Ni jedni ni drugi ne izgledaju kao ozbiljni studenti koji će pokrenuti pitanja koja su od suštinskog značaja na fakultetu. Zaigrali su se House of cards-a

Објављено: 02.04.2018 18:20 - (Af0)


0
2
2
4

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

17 + 8

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности